Kockázatkezelés és megelőző beavatkozás

Kockázatkezelés

Az optimális üzemeltetési feltételek általában elegendőek a Legionella kolonizáció megelőzésére, vagy annak alacsony kockázati szinten tartására. A már kolonizált rendszerekben is törekedni kell a fentiek megvalósítására, ám ez sok esetben nem elegendő a kolonizáció visszaszorítására. Ilyen esetekben a rendszert fertőtleníteni kell. A fertőtlenítés módját a kolonizáció mértékének és a rendszer jellemzőinek ismeretében kell meghatározni. Tartós kockázatcsökkenés csak abban az esetben érhető el, ha a jó gyakorlatnak megfelelő üzemeltetés helyreállításáig a fertőtlenítést rendszeresen vagy folyamatosan végzik. A leggyakrabban alkalmazott fertőtlenítési módszerek:

  • Hőfertőtlenítés:
  • Kémiai fertőtlenítés:
  • UV-fertőtlenítés:
  • Végponti baktériumszűrők alkalmazása

Az általunk készített kockázatértékelés mellékleteként átadásra kerülő táblázat tartalmazza a különböző kockázati közegekre és intézményekre vonatkozó beavatkozási szintek függvényében a végrehajtandó feladatokat. Ezen feladatok azonban jelentős kiadásokat is jelenthetnek az Ön cége számára, úgy hogy mellette nem érik el a kívánt hatást. Az alkalmazott, illetve alkalmazható fertőtlenítés, illetve kockázatcsökkentő beavatkozás függ a kockázati közegtől, illetve annak jellemző tulajdonságaitól.

A megfelelő kockázatcsökkentő beavatkozás megtalálása és kialakítása épületgépészeti ismereteket kíván, így javaslom, mindenképpen bízza szakemberre.

Cégünk – az általunk készített legionella kockázatértékelés esetén- DÍJMENTESEN , rövid határidővel vállalja a szükséges kockázatcsökkentő beavatkozás kidolgozását és szükség szerint annak kiépítését.